Άρθρο 11 Ενδείξεις μη προσυσκευασμένων τροφίμων

Απάντηση
development
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 121
Εγγραφή: Πέμ Απρ 20, 2023 10:09 am

Άρθρο 11 Ενδείξεις μη προσυσκευασμένων τροφίμων

Δημοσίευση από development »

1. Για τρόφιμα που δεν είναι προσυσκευασμένα και προσφέρονται στον τόπο λιανικής πώλησης για άμεση πώληση στον καταναλωτή ή σε μονάδες ομαδικής εστίασης, επί της πινακίδας ορίζονται:
Α. Η ονομασία πώλησης του τροφίμου τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα.
Β. Η ποιότητα του είδους και η ποικιλία αυτού, εφόσον προβλέπονται από ειδικότερες διατάξεις, καθώς και η κατάσταση του προϊόντος (π.χ κατεψυγμένο).
Γ. Η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης του τροφίμου σύμφωνα με το άρθρο 26 του Κανονισμού ΕΕ 1169/2011 καθώς και με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του άρθρου 10 της παρούσας και ειδικότερων εθνικών διατάξεων για συγκεκριμένα προϊόντα.
Δ. Κάθε συστατικό ή τεχνολογικό βοήθημα που απαριθμείται στο παράρτημα II του καν. (ΕΕ) 1169/2011 ή
προέρχεται από ουσία ή προϊόν που απαριθμείται στο εν λόγω παράρτημα II και το οποίο προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ή παρασκευή ενός τροφίμου και εξακολουθεί να υπάρχει στο τελικό προϊόν, ακόμη και σε τροποποιημένη μορφή.
Ε. Η τιμή ανά μονάδα μέτρησης όπως αυτή καθορίζεται ανωτέρω στο Κεφάλαιο 2, «ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ».
2. Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ως κάτωθι:
Α. Για μη αναγραφή των ελάχιστων ενδείξεων επί πινακίδας, όπως ορίζονται ανωτέρω, χίλια ευρώ (1.000€) ανά κωδικό προϊόντος.
Β. Για ελλιπή αναγραφή των ελάχιστων ενδείξεων επί πινακίδας όπως ορίζονται ανωτέρω, πεντακόσια ευρώ (500€) ανά κωδικό προϊόντος.
Γ. Για ανακριβή-παραπλανητική αναγραφή των ελάχιστων ενδείξεων επί πινακίδας όπως ορίζονται ανωτέρω, τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000€) ανά κωδικό προϊόντος.
Σωτηρία Καραϊσκου
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: Τετ Ιαν 24, 2024 9:42 am
Τοποθεσία: ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΣΠΟΡΑΔΩΝ

Re: Άρθρο 11 Ενδείξεις μη προσυσκευασμένων τροφίμων

Δημοσίευση από Σωτηρία Καραϊσκου »

Στην παράγραφο 1 του εν λόγω άρθρου να προστεθεί ως ένδειξη επι της πινακίδας και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του τροφίμου.
Ioanna Katsarou
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Τρί Ιαν 30, 2024 12:38 pm

Re: Άρθρο 11 Ενδείξεις μη προσυσκευασμένων τροφίμων

Δημοσίευση από Ioanna Katsarou »

Σε σχέση με την περίπτωση Δ της παραγράφου 1 του άρθρου 11 σημειώνεται ότι η υποχρέωση αναγραφής αλλεργιογόνων επί της πινακίδας έρχεται σε αντίφαση με την εγκύκλιο του ΕΦΕΤ 20303/22.12.2014 (διευκρινιστική εγκύκλιος για το άρθρο 44 του 1169/2011), όπου διατυπώνει τους τρόπους παροχής αυτών των πληροφοριών στον τελικό καταναλωτή.
Απάντηση